Din Bucătăria lui sebi: Pui întreg, gătit în vas roman

Vasul roman este folosit îndeosebi pentru prepararea sarmalelor dar, pentru că marele său avantaj este prepararea alimentelor fără a fi nevoie de apă, și puiul făcut în vasul roman iese fraged și foarte gustos.

Ingredientele de care aveți nevoie:

sebastian bargau pui intreg la vas roman 01

  • Un pui întreg
  • 300 grame de ghebe (sau alte ciuperci, dacă ghebe nu aveți)
  • 5-6 cartofi
  • 3 morcovi
  • 2 căpățâni de usturoi
  • un ardei gras
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • busuioc
  • rozmarin
  • câteva linguri de ulei de măsline
  • pătrunjel verde

Înainte de a prepara puiul și a vă apuca de tăiat legumele, scufundați vasul roman în apă. Trebuie să stea măcar o jumătate de oră în apă (cu tot cu capac), pentru a absorbi cât are nevoie pentru o coacere perfectă.

sebastian bargau pui intreg la vas roman 02

Cât timp vasul roman se află în apă, tăiați legumele: cartofii cubulețe, morcovii felii, ardeiul gras în bucățele mai mari. Ciupercile, în cazul în care nu folosiți ghebe, le tăiați în bucăți mari.

sebastian bargau pui intreg la vas roman 03

Faceți un amestec din uleiul de măsline, piper, sare, cimbru, rozmarin și busuioc și condimentați toate legumele, inclusiv ciupercile. Cu un amestec asemănător ungeți bine și puiul pe exterior, sub piele și pe interior. Puneti puiul și legumele în vasul roman, presărați pătrunjelul și dați la cuptor.

sebastian bargau pui intreg la vas roman 04

E foarte important ca vasul să intre în cuptorul rece și să măriți temperatura treptat, pentru că altfel există pericolul ca acesta să crape!

După o oră, poate chiar o oră și jumătate, în cazul în care puiul este mai mare, scoateți capacul de pe vasul roman și lăsați preparatul să se rumenească încă vreo jumătate de oră, în funcție de preferințe.

sebastian bargau pui intreg la vas roman 05

Se servește cald, cu andive și mujdei din belșug.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge